Kváskový celozrnný chlieb
z Gofia a ražnej múky
Tento fajnový chlebík pre nás upiekla z lásky a z pravého domáceho kvásku naša šikovná kamarátka Zuzka, za čo jej veľmi ďakujeme. Postupovala podľa receptu od maskrtnica.cz, len pri príprave použila gofio namiesto časti celozrnnej ražnej múky – upravila ho teda nasledovne:
Suroviny na výrobu rozkvasu na dva bochníky:
cca 20-25g ražného kvásku
125g gofio richio kukuričné/ovsené
125g vody
Kvas rozmiešať vo vode, prisypať gofio, vymiešať hustú pastu a nechať cca 12 hodín zrieť pri izbovej teplote. Keď je kvas hotový, odobrať lyžičku z neho do prázdnej čistej uzatvárateľnej nádoby a odložiť do chladničky – v chladničke bez toho, aby s ním bolo treba niečo robiť vydrží cca. Týždeň.
Suroviny na výrobu chlebového cesta na dva bochníky:
cca 20-25g ražného kvásku
cca 250g kvasu
525g vody
30g (polievková lyžica) medu
250g ovsených vločiek / 250g ovsenej kaše uvarenej z 330g vody a 55g vločiek
50g tekvicových alebo iných semiačok
200g gofio richio kukuričné/ovsené
200g celozrnná ražná múka
15g soli
ľubovoľné semiačka/vločky na posypanie – mak, sézam, ľan, tekvicové, slnečnicové, chia semiačka, ovsené vločky, ich kombinácia a pod.
chlebová/koláčová forma o dĺžke 21-26 cm
Postup na prípravu dvoch bochníkov:
Rozmiešať kvások s vodou, medom a vločkami. Pridať zvyšné suroviny – gofio, múka, soľ, semiačka a vypracovať husté cesto, stačí do takej miery, aby bola konzistencia jednoliata. Cesto nechať odpočinúť a zatiaľ pripraviť formy. Formy vymazať buď maslom alebo kukuričným olejom, resp. – pri vegan verzii len vysypať semienkami, či múkou. Cesto z misy presunúť do foriem. Rukou namočenou do studenej vody cesto vo formách urovnať. Cesto posypať semienkami a trochu priťapkať.
Kysnutie cesta – dve varianty:
- cesto nechať kysnúť 12h prikryté igelitom/mikroténovým sáčkom, jednorazovou kúpacou čiapkou ? v chladničke (cesto narastie len trochu, nakoľko je v chlade)
- cesto nechať kysnúť cca. 4 hodiny vo vypnutej rúre, sem tam je dobré ho orosiť vodou, resp. ho tiež mať prikryté (cesto by malo o 1-2 cm prevýšiť formu)
Pečenie:
Vykysnuté cesto zvyčajne zväčší objem a jeho povrch býva popraskaný (nemusí byť popraskaný vždy, obzvlášť ak chlebík kysol v chladničke a mokrou rukou sme ho predtým dokonale uhladili)
- rúru si vopred vyhriať na 250 stupňov
- oba bochníky naraz do nej vložiť (predtým ich zľahka orosiť rozprašovačom na kvetiny) a piecť 10 minút pri 250 ºC
- po 10 minútach znížiť teplotu rúry na 220 ºC a piecť 35 minút
- chleby vybrať z formy a dopiecť ich ešte 10-15 minút voľne na plechu
Chlebík krájať až keď úplne vychladol. Ideálne je upiecť ho večer a ráno krájať, resp. upiecť ráno a krájať po príchode domov z práce ? Keby bol rozkrojený skôr, bol by mazľavý a pôsobil by nedopečene.
Dobrú chuť!